søndag 15. april 2012

Har hatt en fabelaktig introduksjon til SPESIALSØK denne helga, og gjett om det ga mersmak!

Kurset ble holdt av Sissel Larsen som hadde med seg et "arsenal" av forskjellige dufter, - en "krydderhylle" av de helt sjeldne. Det nevnes bl.a. pels fra elg, hare, rådyr, ... hønebæsj, løpetid, te, ... - kort sagt stor variasjon.

Vi startet med te, enkelt i starten med te i en eller flere og tomme bokser i noen. Etter hvert som hundene ble flinkere ble dyrehår etc. brukt som forstyrrelse, men selvsagt kunne vi ha valgt en av disse som det emnet hunden skulle finne istedet.

Viktig i starten å vekke hundens interesse, og enda så stor variasjon det var i "raser" forsto alle sammen ;o) Her er et knippe bilder fra nesearbeid...

Kari-Anne - et naturtalent - fatta poenget veldig fort, (men så er Sissel en erfaren fører også da!) xD

Artig å se Rascha, Sissels yngste hund, i søk. Hun er kun 11 mnd., men viste stor forståelse for oppgaven og demonstrerte veldig tydelig.

Frida ble dessverre syk og var ikke med på dag 2, men hun og fører Line gjorde jobben kjempebra første dagen.

Blandingshunden Ymse på 9 mnd. sjarmerte alle. Nydelig hund (vet at godis er like rundt hjørnet!) 

Ymse søker!
Briarden Aramis. Er nok en utfordring å se hundens markering med lang pels og ører som henger "i veien" for fører, men det gikk fint! 

Av og til var Kjakan god å ha også, fin hund å vise med, - for det meste noe mer forutsigbar enn en del av de andre hundene. 

Her ber fører Kjakan om å søke videre, men Kjakan markerer veldig sterkt på lukten i nr. 2 (som han allerede har blitt belønnet flere ganger for å markere på)... Hva gjør vi da? Belønner igjen og forsøker å få hunden videre etterpå ;)

Kjakan er ikke den som gir seg først...
Men han kommer til slutt! :)

Dag 2, og boksene med te er byttet ut med trakt-kantarell. Med ny lukt så gikk vi tilbake til å bruke tomme bokser igjen. Etter hvert som hundene hadde forstått at den nye lukten skulle lukte som kantarell ble det igjen puttet dyrelukt (elg, rådyr og hare)  i de andre boksene igjen. Lukt av vilt og andre dyr må de kunne passere uten å bry seg hvis de skal klare å finne kantarellen i skogen.
Bella av rasen Barbet venter svært fokusert!

Chesapeak bay retrieveren Venla med tydelig markering - her er det noe! Flink, trivelig og artig hund!

Sari venter mens banen blir gjort klar.

Boksene må bytte plass ofte, så ikke hunden markerer på den samme som sist uten å kjenne etter at den inneholder riktig lukt.


Og når hun får starte jobber hun rolig og fokusert... (det er nå liksom Sari i et nøtteskall det da...!)

... og markerer at her er det kantarell!

...og det var det jammenmeg her også!! ;)

"Jeg er ikke i tvil altså moder'n, der ER kantarell her - helt sikkert!"

Og sikker melding belønnes - selvsagt!

Vi fikk mye treningstid og hundene fikk mange, mange repetisjoner og gjentakelser på å finne riktig lukt, noe som ga rask fremgang på disse to kursdagene. Veldig fascinerende å se med så stor tydelighet at hundene hadde forstått "leken", og ikke minst å høre suset av snusinga da nesa begynte å bli "slått på" ;o)
Takker Sissel for et fint kurs og alle de andre deltakerne for hyggelig samvær i helga - og Kari-Anne som dro det hele i gang og holdt "åpent hus" hele helga - toppers! Spesialsøk - en morsom og nyttig aktivitet som vi garantert skal lære mer om!